01 de febrer 2010

Cinema en català i xarxes socials

Hi ha comunitats a la xarxa social Facebook que tenen dimensió de societat civil, entesa com "la intervenció de ciutadans lliures, des de l’esfera particular, que s’associen lliurement per realitzar un fi solidari, a favor de l’interès comú. [...] És a dir, l’entrada de persones lliures, pertanyents a l’esfera privada i no emmarcades en partits polítics, en l’esfera de la responsabilitat compartida." És la definició que Salvador Giner, sociòleg i president de l'Institut d'Estudis Catalans, fa de societat civil a la Revista d'informació i pensament urbans Barcelona Metròpolis.
És el cas de la comunitat del Facebook formada en resposta a la vaga de cinemes promoguda pel Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya. Ha aconseguit d'aplegar, en menys de dos dies, setze mil seguidors. El grup anima a no anar als cinemes que s'hagin sumat a la vaga, amb el lema:
"Si els cinemes fan vaga contra el català,
els catalans fem vaga de cinemes."
Els mateixos impulsors d'aquesta comunitat han afavorit un altre grup que convoca una concentració, davant el cinema Comèdia de Barcelona (cruïlla passeig de Gràcia i Gran Via), dimecres 27, a dos quarts de vuit del vespre. La idea és de fer cua a les taquilles del cinema i de demanar quines pel·lícules fan en català. I, al final, diuen "exigirem el llibre de reclamacions."
És una idea genial.