11 de febrer 2010

DIJOUS GRAS O LLARDER

Mercat de la Boqueria a Barcelona,
degustació de botifarra d'ou. Foto: © Paüls

Primer dia de Carnestoltes. "Tota la mainada surt a berenar al defora, a menjar la típica truita amb botifarra", diu Josep M. "Vicari" a Notes etnogràfiques sobre Duesaigües.
L'excedent d'ous de principis de febrer, que és quan les gallines ponen més, va afavorir la botifarra d'ou (l'olor de la qual no em diu res i, el gust, no gran cosa.) És una botifarra molt semblant a la blanca, però més esponjosa, per l’addició de l’ou. A Reus, a partir de les deu del matí, les diverses xarcuteries dels mercats Central i del Carrilet oferiran degustacions d'aquest embotit de carnaval. A Barcelona el tret de sortida de les festes de Carnaval és, precisament, la degustació massiva d'aquest embotit al mercat de la Boqueria. Diumenge dia 7, el Gremi de Carnissers-Cansaladers de Barcelona en va oferir 6.000 racions elaborades amb 360 quilos de carn, 3.600 ous. Per dijous gras, botifarra fins al nas!

Avui, els aparadors de les pastisseries de tot Catalunya vessen de coques de llardons i pinyons. Tret dels pinyons, tampoc no hi faré gaire mal, a aquestes coques. Si molt convé, em quedaré sense postres.