01 de febrer 2010

El cinema margina el català

(Foto: ep, 2010)
Avui, dilluns, dia de l'espectador, 74 cinemes —alguns, com els Verdi, pressionats per les distribuïdores— dels 180 enregistrats, fan vaga per protestar contra la nova llei del cinema que impulsa el govern català. Les parets d'alguns d'aquests cinemes han aparegut guixades amb el grafit que es pot veure a la foto.
El text de la llei del cinema de Catalunya estableix que els films europeus amb menys de quinze còpies no s'hauran de doblar ni subtitular en català. En canvi, els films americans amb menys de quinze còpies, sí que hauran de distribuir la meitat de les còpies en català.
La junta del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya formada pel Grup Balaña, ACEC i Cinesa, que controlen la majoria dels cinemes, diu que fan vaga per avisar els ciutadans que si les pel·lícules es passen en llengua catalana es quedaran sense sales. Amenacen de tancar, doncs. La qual cosa és una provocació al govern i un menyspreu als espectadors.
L'enrabiada dels Balañá i companyia amaga un fet de tipus econòmic que no es pot deixar de banda: el negoci del cinema està sota mínims i aprofiten l'ocasió per fer veure que encara anirà pitjor si les pel·lícules es doblen o se subtitulen també en llengua catalana. ¿Per què suposen que tindrien menys espectadors que ara? Perquè en realitat hi ha el rerefons ideològic: volen evitar com sigui que el català entri a l'últim reducte monolingüista.
La protesta coincidirà aquesta nit amb la gala del cinema català, els Premis Gaudí. El president de l'Acadèmia Catalana de Cinema, Joel Joan, anima els exhibidors perquè vegin la llei com l'oportunitat de tenir més gent a les sales, perquè els números de les ràdios i de les televisions canten: el català no espanta l'auditori.
Una dada interessant: més de la meitat dels cinemes de Catalunya NO faran vaga.