02 de febrer 2010

Si la Candelera plora...

El refrany "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu" pronostica si trigarà més o menys a arribar la primavera. De tal manera que, si plou el 2 de febrer, el fred ja s'ha acabat, mentre que si fa un dia assolellat, el fred encara continuarà. Avui fa un dia serè, per tant, tenim fred per estona.
La Candelera és una festa cristiana que commemora la Presentació de l’Infant Jesús al temple i la Purificació de la Mare de Déu, 40 dies després d'infantar. Segueix la tradició jueva de la benedicció de candeles de cera perquè el foc és l'element purificador per excel·lència. Segons diu Josep M. "Vicari" a Notes etnogràfiques sobre Duesaigües: Festes i diades de religiositat popular: "Les candeles que es beneeixen aquest dia s'encenen els dies de tempesta per a guardar-se dels llamps i de les pedregades o es posen a la mà del malalt quan està moribund i se li fa la recomenació de l'ànima."
A casa meva, a Reus, tot i que no érem gaire de creences, penjaven amb reverència al mirall de cos l'espelma primeta que regalava a la meva mare l'estimada Teresa Martra, l'endemà de la Candelera. I s'hi estava fins a la Candelera següent.
Al refugi de la Vinyeta, la Manolita de la Mercè de cal Justo ens portava, fins que es va casar, una espelma beneïda, que conservem amb la mateixa tendresa amb què ella ens en feia present.
La dita popular "Si la Candelera plora..." té un afegitó: «tant si plora com si riu, el fred és viu», que vol dir que faci el temps que faci, el fred hivernal encara durarà.
Si fa bo, a partir d'avui començaran a arribar les primeres cigonyes, que són un altre símptoma que la primavera ja truca a la porta.