20 de juny 2011

LA MALVA SALVA

Malva (Malva sylvestris
Fotos: © Montse Francisco


Les flors de malva (Malva sylvestris) són comestibles. Són també comestibles d'aquesta herba les fulles i els fruits. La cuinera Iolanda Bustos en coneix moltes aplicacions gastronòmiques. Diu que les fulles tenen la propietat d'espesseir brous i sopes; que les més tendres es poden menjar crues en amanida, o bullides com a verdura. Les flors, de gust mantegós, es fan servir en rebosteria, dins la ratafia, en amanides, en sopes o en salses. Els fruits crus poden formar part d’alguna vinagreta i com a guarnició de carpaccios.
D'altra banda, la malva té moltes propietats medicinals. En infusió serveix per pal·liar la inflamació de les mucoses (per a la bronquitis: bullir 50 grams de fulles de malva en 1 litre d'aigua), com a col·lutori, per fer gargarismes, com a bany tranquil·litzant i, beguda en tisana, funciona com a regulador intestinal.
La malva és una herba humil que es toba als marges dels camins, als camps no conreats, al voltant dels masos. I, potser perquè el seu ús és ancestral, la subtilesa d'una malva florida ens suggereix paradisos possibles.

La malva, de tots mals salva

Malva, sàlvia i valeriana de tot mal sana


Del refranyer català