16 de juny 2011

VIPERINA FLORIDA

Llengua de bou o viperina (Echium vulgare
Fotos: ©Montse Francisco, 2011

Aquest exemplar de llengua de bou, viperina o borratja borda  (Echium vulgare) viu a ple sol, en un petit talús,  a tocar del camí que porta als trossos de cal Faio, a Duesaigües.
És una herba biennal que fa una florida espectacular —flors de color blau fosc tirant a violeta— que dura ben bé tres o quatre setmanes.  Fa més de mig metre d'alt en diverses tiges, amb puntets foscos, que arrenquen de la base. Tota la planta està recoberta de pèls aspres; uns de rígids i punxents  i uns altres de més curts i vincladissos.
No és gens apreciada per la pagesia, no tan sols perquè és invasora dels camps de secà, sinó que pot ser verinosa per al bestiar. ¿Quina funció deu fer aquesta planta a la natura? La bellesa de les seves flors és un reclam per a les abelles que la visiten adelerades sense espantar-se de les espines. Es veu que no és gran productora de pol·len,  en canvi,  n'extreuen molt de nèctar.
Sigui com sigui, l'altivesa de la planta quan està florida és un plaer visual per als humans, però ens en guardarem prou de tocar-la i d'arrecerar-nos-hi.

Per mil abelles
senyora viperina
nèctar i punxes 
LENA PAÜLS. Haikú viperí