08 de juny 2011

EXPOSICIÓ TORRES-GARCÍA





Cartell de l'exposició 
"Torres-Garcia a les seves cruïlles", 
Museu Nacional d'Art de Catalunya, 2011




El Museu Nacional d'Art de Catalunya va inaugurar la temporada passada una sala permanent dedicada  a Joaquim Torres-García. Ara, el mateix museu presenta l'exposició temporal Torres-Garcia a les seves cruïlles.
En aquesta exposició es mostra el procés de creació de l'artista, a través de vuitanta peces procedents de la col·lecció dels seus hereus. En un mateix espai veiem la trajectòria i l'evolució de tendències que van des del Modernisme a  l'abstracció geomètrica.
Joaquim Torres-García (Montevideo, 1874-1949), fill de mare uruguaiana i pare català, es va formar artísticament a Barcelona, abans d'instal·lar-se a Nova York, Florència, París, Madrid o Montevideo.
El 1913 va iniciar la a pintura dels plafons de la sala dels Passos Perduts de l'actual Palau de la Generalitat de Catalunya, per encàrrec del president de la Mancomunitat Enric Prat de la Riba. Emmirallat cap a la Grècia clàssica,  va contribuir a donar una imatge plàstica al Noucentisme. Va col·laborar amb Antoni Gaudí en la construcció dels vitralls de la Catedral de Palma i de la Sagrada Família, va il·lustrar els Poemes en ondes hertzianes de Joan Salvat-Papasseit.
L'exposició mostra els encreuaments de camins diversos que l'artista va recórrer a l'hora de fusionar classicisme i avantguarda, fins a desembocar en el que ell definiria com a art constructiu.
Exposició oberta fins l'11 de setembre.