26 de desembre 2009

Rodin a Barcelona(Escultura El pensador, d'Auguste Rodin. Rambla de Catalunya de BCN (entre els carrers Diputació i Consell de Cent.)


Diu Joan Fuster a Judicis Finals que "en els nus de Rodin, es nota que la roba que les figures acaben de traure's són els vestits oprobiosos i industrials del segle XIX: hi ha, en la superfície esculpida, com l'emprenta d'una samarreta barata." Tenim l'oportunitat de comprovar-ho en una rèplica de l'escultura més emblemàtica de l'escultor, El pensador, instal·lada a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Però, per veure les empremtes de les samarretes sobre l'escultura cal portar binocles o fer servir el zoom de la càmera fotogràfica perquè l'escultura és sobre un pedestal de més de dos metres. La reproducció pesa més de 700 quilos i arriba acompanyada d'un conjunt escultòric titulat Burgesos de Calais, sis peces expressionistes —aquestes sí, situades a peu pla— que recorden un episodi de la Guerra dels Cent Anys, quan Eduard III va desembarcar a Calais i va declarar que seria indulgent si sis burgesos acceptaven lliurar-se davant seu en camisa, amb el cap i els peus nus i una corda al coll, presentant-li les claus de la ciutat.
El fet que aquestes escultures monumentals estiguin a l'aire lliure i en contacte amb els vianants, entronca amb la voluntat de Rodin d'arribar a tots els públics. L'exposició és una iniciativa de l'Obra Social "La Caixa", en col·laboració amb el Museu Rodin de París. Hi preveig multituds permaments, fins al 6 de febrer.