31 de desembre 2009

¿QUI DEMANA?






(Fotos de picaporta. Duesaigües. ©Paüls, 2009)



Pic, repic i repicó. L'any 2010 truca a la porta. Entrarà puntual a casa tant si tenim picaporta com si tenim timbre o porter automàtic. A les escales senyorials de l'Eixample barceloní el picaporta formava part del mobiliari modernista. Encara en queden, però, molts dels trucadors que eren obres d'art han estat venuts als antiquaris i, els més senzills, als Encants. Ara se'n poden trobar de disseny a les ferreteries, o a les metal·listeries d'articles de decoració com Biosca i Botey.
A Reus, els sòlids edificis modernistes construïts a començaments del segle XX encara conserven trucadors en bon estat, malgrat que les escales tinguin porter automàtic.
A Duesaigües hi ha encara els picadors o trucadors originals. No gaires. I no perquè els propietaris se'ls hagin venut, sinó perquè les portes de les cases rarament es tancaven, per tant, no calia trucar. Tot i així, en trobo models de diversos estils poc gastats per l'ús (a cal Xacó, a cal Pasqual, a cal Trillana, a cal Patró...) N'hi ha de modestos, de més selectes clavats a la porta i d'altres inserits en un batent de marqueteria. Hi abunden, en canvi, les argolles de ferro forjat que fan d'estiradors del batent de la porta.
Vegeu fotografies comentades amb Picaportes-trucadors de diferents parts del món.