08 de desembre 2009

Cimera del medi ambient


(Petjades a la sorra de Sant Feliu de Guíxols. Foto: Paüls©, 2008)
A Copenhagen, vint mil delegats de 192 països parlaran, fins al dia 18, d'establir un nou règim climàtic internacional. L'objectiu és limitar l'augment de la temperatura a 2 graus. Ara sí que farem feina! És de suposar que els líders reunits a la capital danesa prendran compromisos, entre els quals el de no reunir-se mai més, perquè aquesta vegada va de debò (amb el que costa la cimera podria menjar cinc anys tot el continent africà en pes.)
Coincidint amb la Conferència de les Nacions Unides, llegeixo la notícia que avui cinquanta-sis diaris de 45 països diferents han publicat un editorial conjunt (d'aquí només a "El País") reclamant mesures urgents per salvar el món del canvi climàtic. L'editorial afirma que els polítics "tenen el poder de determinar com ens jutjarà la història: una generació que va veure un repte i hi va fer front, o una de tan estúpida que va veure el desastre però no va fer res per evitar-lo".
Prenem-nos-ho bé. De moment, rentem-nos com els gats, muntem un parc eòlic al terrat, buidem les carreteres de cotxes, buidem d'avions els aeroports, correm per camins i avingudes per escalfar-nos a l'hivern, cuinem amb forns solars, recollim branquillons per fer el dinar quan estigui núvol, reciclem tot l'any... i llegim els rodolins de l'Auca del medi ambient. El text és de Joan Vilamala, les il·lustracions són de Jaume Gubianas.