18 de desembre 2009

Llits, un conte visual

Llits. Teatre Nacional de Catalunya
Ahir al vespre vam assistir a l'estrena de l'espectacle multidisciplinar Llits, amb música de Lluís Llach. A la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya, al nou espectacle dirigit pel dramaturg Lluís Danés, hi actuen com a protagonistes Lídia Pujol i Albert Pla, acompanyats de set matalàstics encapçalats per la pallassa Alba Sarraute. Tots esplèndids.
El fil argumental són els dotze llits on ha dormit l'acròbata protagonista (Albert Pla) al llarg dels anys: bressol del naixement, llitera múltiple de l'adolescent, llits de sexe, llits de soledat, llit de la mort. L'acròbata fracassa en l'intent de fer el salt perfecte i fa cap al món dels difunts. Un barquer (Lídia Pujol) el mena al magatzem desendreçat de la memòria on s’acumulen tots els matalassos que ha utilitzat durant la seva vida.
L'anterior espectacle de Lluís Danés fet en col·laboració amb Lluís Llach, Tranuites Circus (2007), comptava amb la presència escènica del compositor tocant el piano i cantant. Era un brillant muntatge de to dramàtic. Llits manté la qualitat i la força, té un to més intrascendent, la música evoca els cavallets de fira i la xaranga de carrer, l'atmosfera és més màgica i hi ha espurnes còmiques. Fins al 3 de gener.