30 de desembre 2009

L'Arca de Noè desplegable


Lluís Farré L'arca de Noè. Il·lustracions de Mercè Canals. Enginyeria del paper de Lluís Farré. Editorial Combel. Barcelona, 2009. Per a lectors a partir de 6 anys.


Llibre pop-up realitzat per autors d'aquí i imprès a Tailàndia. A la mateixa editorial els autors van publicar l'any passat en aquest mateix format Els Tres Reis d'Orient i, aquesta primavera, La llegenda de Sant Jordi. Ara s'han embarcat a la barcassa de Noè, i expliquen als infants la metàfora bíblica del salvament dels justos en estrofes amb rima apariada.
Amb l'ajut de fills i nores, construeixen el vaixell.
"Mare meva, estic baldat! Ai, nois, que no arribo a vell!"
Just a temps, però, l'acaben, és com un hotel flotant.
Fa l'alçada de deu cases. És una obra espaterrant!
Darrera de cada pàgina que es presenta plana hi ha la sorpresa d'un joc de paper pleEnllaçgat que es transforma en un brillant efecte d'il·lusió de realitat. L'episodi bíblic del diluvi universal es presenta amb to festiu, seqüenciat en set desplegables tridimentionals. S'inicia quan Déu, representat per una mà amb el dit índex assenyalant Noè, contacta amb el vell patriarca avisant-lo que inundarà tot el món; continua amb la construcció i l'avituallament del vaixell i l'embarcament dels animals abans de començar a ploure. Acaba amb el comiat dels animals que tornen a la terra per omplir-la de vida.
L'arca de Noè de Farré i Canals és una petita obra d'art per admirar des de tots els angles, però també, per conèixer les interioritats de la gran aventura de convivència i la responsabilitat dels humans en el salvament dels animals en situacions conflictives com la d'aquesta història. És d'aquells llibres que va creixent perquè cada vegada que s'obre hi descobrim elements nous.