28 de juliol 2010

GAUDÍ BALLA FLAMENC

Bailaoras de ceràmica imitant el trencadís
de rajoleta que va popularitzar Gaudí. Foto: © Paüls, 2010
Els diputats del Parlament de Catalunya han decidit que, per llei, es prohibiran les corridas de toros. A Els matins d'estiu a TV3, un tertulià diu que el públic a la plaça de toros Monumental va tocar fons el 2001. Que és per als turistes, que es manté la programació.
També són els turistes els que mantenen el mercat de records de bates de farbalans que venen a les botiguetes de paquistanesos de la Rambla. És evident que el mercat es retroalimenta amb el binomi demanda-oferta. ¿Què compren els turistes? Resposta: toros i nines bailaoras. ¿Hi ha alguna singularitat local? Resposta: Sí, Gaudí. Per tant, la indústria, que no bada,  ha fet la fusió de toros, nines bailaoras i Gaudí. Resultat: Unes figures de ceràmica amb toros i nines imitant el trencadís de rajoleta que va popularitzar el geni reusenc. Això, sí, al costat de figuretes de la Sagrada Família i del drac del parc Güell.
La indústria no bada, però al departament de Turisme fa massa anys que dormen a la palla. A l'estranger ens continuen veient cornuts i ballant sevillanes.

Un fracàs no s'improvisa.
JOAN FUSTER