12 de juliol 2010

CAMPANETA XINESA

Branca d'arbre de fulles grogues.
Dibuix de © Genís C. M., de 5 anys, 2010 

No és segur que aquest dibuix sigui d'una branca de l'arbust anomenat campaneta xinesa (Forsythia.) Segons l'autor —el Genís C. M., que ara té cinc anys—, és d'un "arbre de fulles grogues." Potser podrien ser les fulles d'un arbre caducifoli, a la tardor.  La seva àvia, no obstant, s'inclina a pensar que és un arbre inventat. La creativitat ja ho té això. L'art no cal que tingui com a referent la realitat.
El cas és que aquest dibuix de traç segur, ben centrat al mig d'un foli, m'ha fet pensar en la campaneta xinesa, aquell arbust de ramificacions esveltes que obre màgicament les flors grogues abans que apareguin les fulles. Em semblava haver-ne vist entre les torretes que té davant de casa seva a Duesaigües la Francisca O., però em diu que no n'ha tingut mai cap.
Ara bé, la meva consulta ha fet que la Francisca, que és una entusiasta de la jardineria, en compri un exemplar que, segons diuen els manuals, és bastant rústic. A les mans de la Francisca aquest arbust florit no només il·luminarà moltes primaveres, sinó que proporcionarà tants esqueixos que no recordarem que ens hi vam interessar a causa d'un dibuix enigmàtic del Genís quan era nen. Que aquesta nota en faci de testimoni.


Campaneta xinesa (Forsythia) en flor