31 de juliol 2010

MUSEU DE L'AVI: EL COMERÇ

Comprar i vendre. MUSEU DE L'AVI de Duesaigües. 
Foto: © Montse Francisco, 2010

Abans de la guerra, per al consum familiar "s'anava a comprar la carn de be i la de gallina a la carnisseria, que primer era al costat de l'església i després va ser a cal "Vicent". El tocino i la resta de queviures que feien falta s'adquirien a les botigues, una era la de la Cooperativa, al mateix lloc que en l'actualitat, i una altra era a cal Frasesc", diu Neus Hernàndez Rabascall, a Duesaigües. La revista, núm. 4, parlant de la seva àvia Neus, de 101 anys.
Segons la informació que tinc, les arengades de casc (menjades amb pa torrat i raïm moscatell) i el bacallà sec (molt barat, aleshores) no faltaven a les cases, però eren dels pocs peixos que hi entraven. 

Arròs de bacallà. Foto: © Paüls, 2010.

A més de les compres a la menuda, es venien a l'engròs els productes del conreu de la terra. Al MUSEU DE L'AVI, de Duesaigües hi ha una interessant representació del comerç de proximitat, no tecnificat. En destaca la col·lecció de romanes i de balances de diferents èpoques, i també,  una bàscula gran i els pesos. S'hi troben estris de mesura per a la venda de gra, d'oli i de vi. S'hi conserven sacs per al transport de l'avellana i de l'ametlla; paperines de diferents mides, bosses de paper, quaderns on s'anotava les compres que es fiaven.

Vegeu la recapitulació d'articles del