25 de gener 2024

'PERLA', AL MALDÀ

Perla. Autora i dramatúrgia textual: Francesca Vadell Cubells
Companyia Les Pinyes. El Maldà, Barcelona
Perla és un exercici de memòria històrica sobre el treball de les dones 'perleres' mallorquines, a càrrec d'una neta d'una de les obreres que va treballar a les fàbriques. Un treball documentat i íntim creat per la Companyia Les Pinyes, especialitzada en teatre visual, teatre d'objectes, amb càmera de vídeo en directe, mostrant fotografies de l'àlbum familiar i peces retallables en miniatura que representen les obreres i els diferents estaments socials del seu temps a l'illa.
La història sorgeix del testimoni recollit per la dramaturga i també actriu Francesca Vadell Cubells (Manacor, Mallorca, 1986) centrada en la indústria artesana de les perles artificials Majorica de Manacor. Poua en la memòria de la seva padrina i de moltes altres padrines de l'època de qui ha recollit de viva veu com creaven les perles artesanalment. Fent més hores que un rellotge a la fàbrica, amb nenes convertides en mà d'obra barata; les primeres revoltes, la primera vaga reivindicativa de dones de l'Estat espanyol precisament a la fàbrica de perles de Manacor, l'esclat de la guerra civil, la doctrina del règim vetllada amb guant blanc però amb mà de ferro per la Falange i el suport de l'Església; la reconversió dels pagesos en feines dedicades al turisme.
Un sentit homenatge amb guspires d'humor i tota la tendresa per la saviesa natural de les àvies perleres que no van tenir oportunitat d'aprendre a llegir ni a comptar. 10/10

Llegiu-ne la crítica d'Andreu Sotorra a «Clip de Teatre»

Extracte de la crítica en àudio al canal SPOTIFY