22 de gener 2024

'FOTOGRAFIA PER A ARTISTES', A L'ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA

Estudi, 1870 Autoria desconeguda. Còpia a l’albúmina
Vegeu aquí el catàleg de l'exposició

Es tracta d'una exposició de fotografies que feien servir els pintors com a model. L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta Fotografia per a artistes. La col·lecció del dibuixant Josep Lluís Pellicer, 170 fotografies agrupades per temes. N'hi ha d'ambients urbans i rurals, de caire orientalista, del cos humà, d'aspectes etnogràfics... Totes són imatges d’època, de formats petits perquè el positivat es feia directament en contacte amb la placa de vidre sense utilitzar l’ampliadora.
Josep Lluís Pellicer Fenyé (Barcelona, 1842 - 1901) va ser un dibuixant, il·lustrador i cronista a diferents revistes de l’època que va col·leccionar una gran quantitat de fotografies, que li van servir per elaborar els seus dibuixos. En va reunir un conjunt d'un miler de diversos autors i es va convertir en un col·leccionista d'aquest tipus de fotografia. A la mort de Pellicer, el polifacètic Apel·les Mestres va adquirir la col·lecció que,  juntament amb la donació de la família d'Anna Martí, esposa de Pellicer, va arribar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

La mostra conclou amb una sèrie de fotografies de Josep Maria Cañellas (Reus, 1856 - París, 1902),  precursor del fotoperiodisme, que va mantenir una relació amb Pellicer i que avui és reconegut per la seva especialitat de fotografies de carrer, nus femenins, retrats, retrats de temàtica infantil i estudis d'animals.

Oberta fins al 19 de maig.