17 de gener 2024

CENTRE MARTORELL D'EXPOSICIONS, AL PARC DE LA CIUTADELLA

Obre al públic el Centre Martorell d’Exposicions, després de la rehabilitació integral de l'edifici neoclàssic, tancat des de fa tretze anys. L'espai museístic més antic de Barcelona allotjarà exposicions científiques relacionades amb la crisi climàtica i la biodiversitat. L'edifici es va inaugurar l’any 1882 per acollir les col·leccions de ciències naturals i arqueològiques que havia donat en herència a la ciutat el naturalista Francesc Martorell i Peña. El 1924, va passar a ser el Museu de Geologia fins que el 2010 va ser l'embrió del Museu de Ciències Naturals (l'actual Museu blau). S'estrena amb dues exposicions temporals:

WOW. Animals de museu: ciència, tècnica i art
Presenta sis escenes naturalizades d'animals mediterranis i africans de la mà del taxidermista-escultor Antonio Pérez Rodríguez (Santa Fe, Granada, 1955), un referent internacional en aquesta disciplina. Animals en acció, entre d’altres, un grup de quinze cabres salvatges saltant en estampida, dues zebres en lluita o una lleona caçant nyus. Escenes que recreen els comportaments naturals en un entorn salvatge. Els nous materials i els avanços tècnics se sumen al component artístic per a aconseguir l’expressivitat i el moviment dels animals. En col.laboració amb del Parque de las Ciencias de Granada.
Oberta fins al 31 de desembre 2024. 
 
**

Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturals
¿Quin paper han de tenir els museus en una societat que afronta una crisi climàtica mundial o la generalització de la intel·ligència artificial? A partir d’un  recorregut històric local i global pels museus d’història natural, des dels gabinets de curiositats fins a moderns museus de ciències naturals, l’exposició proposa una reflexió sobre la relació dels éssers humans i la natura. Compta amb peces  emblemàtiques, com l’esquelet de l’Avi, un elefant que va ser l'estrella del Zoo molt abans que el Floquet de neu, o un diorama dels dos últims falcons que van viure al campanar de Santa Maria del Pi. Mostra produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona. 
Oberta fins al 31 de desembre de 2024.