21 d’abril 2015

LLEGIR ENS FA MÉS LLIURES (I MÉS TAFANERS)

Pintura de © Pérez Oliván
La dona que llegeix un llibre de fulls transparents
que ha pintat l'artista plàstic Marc Pérez Oliván
transmet felicitat. ¿Quina lectura ha seduït
aquesta persona i que a mi també em seduiria?

Diu el pedagog Daniel Pennac que el verb llegir no admet l'imperatiu. És debades dir "llegeix" a qui no té dins el cuc de la lectura i "no llegeixis" a qui el té. Qui el té sap que llegir el fa més lliure (i qui no el té sap altres coses, segurament) perquè haurà descobert que  la lectura l'obre al món en paral·lel a tot allò que escull de veure, de viure i de compartir. Afegint-hi l'experiència i la circumstància recrea constantment les idees, actualitza conceptes, tant si li arriben explícits com per omissió.
Llegir ens fa lliures per deixar un llibre que ens inquieta en aquell moment i reprendre'n un altre que un dia no vam entendre. També ens fa lliures per no deixar la lectura seqüencial abraonats al llibre —o a qualsevol suport digital— fins al darrer paràgraf. Llegir és un exercici de reflexió activa que ens dóna recursos per comprendre el món i la condició humana.

Acabo de fer una relectura intensiva de Biblioteques personals, de «Reusenques de Lletres» (Arola Editors, 2014). M'anava preguntant, mentre llegia, ¿quins llibres no deu haver llegit l'heroïna d'aquest relat? ¿Dins de quin llibre deu haver trobat unes flors premsades la poeta? A la contraportada trobo aquest comentari: "Llegir ens alimenta la curiositat per descobrir altres punts de vista, per conèixer altres móns, per apropar-nos a altres vides –fictícies o reals–; i, en aquest context, de ben segur que ens hem preguntat més d’una vegada quins deuen ser els gustos lectors dels altres –sobretot, d’aquells amb qui no compartim el nostre dia a dia– i, també, ens han agafat ganes de fer un cop d’ull a les seves biblioteques particulars." Tafaneria. Ens presenten una persona encantadora i, a més, descobrim que és lectora. Transmet felicitat. ¿Quina lectura ha seduït aquesta persona i que a mi també em seduiria? L'obliguem —subtilment o descarada— a dir-nos què ha llegit darrerament. Tafaneria en benefici propi.
Potser aquesta persona encantadora i saludable empra els llibres com a somnífer. De ben segur que, maliciosa, no ens ha dit que ha llegit Bibioteques personals i que no ha pogut adormir-se sense acabar-lo. No hi ha ningú perfecte.

Llegiu en aquest mateix blog