20 d’abril 2015

EL PLAER DE LLEGIR (I RELLEGIR)

Passió. © Pérez Oliván

Passió, pintura de Marc Pérez Oliván, 
inspirada en la lectura de Seda, d'Alessandro Baricco.


 
¿Per què ens agrada llegir?  Segurament cada lector donaria una resposta diferent. Potser la que més es repetiria és que llegim per sentir-nos acompanyats. Convertim l'estona de lectura en una conversa amb l'autor del text, algú amb qui no coincidim en lloc ni en temps.
Però és que, a més de fer-nos companyia, la lectura és un acte creatiu. Com a lectors, reinterpretem els textos posant en joc la nostra enciclopèdia de coneixements, l'objectiu amb el qual llegim i el significat que l'autor del text va voler donar-li. Llegir, doncs, és un procés creatiu perquè quan llegim construïm el significat del text. Creixem en cada lectura.
Ara bé, a mi em sembla que, sobretot, llegim per trobar el rar instant de màgia. No es troba en tots els llibres que ens agraden, però qui l'hagi experimentat sap de què parlo. Es presenta, així, de sobte: enmig d'una lectura descobrim per primer cop o renovem la descoberta del sentit de llegir. És una emoció íntima que ens fa venir ganes de parlar amb qui ha escrit aquelles paraules, tenim ganes de fer-hi amistat i compartir-hi més estona, tal com Salinger fa dir al protagonista d'El vigilant en el camp de sègol.
Potser per això ens agrada rellegir. Per a molts lectors, entre els quals em compto, rellegir és un dels grans plaers d'aquesta vida. Busco en aquell llibre amic l'instant de màgia que em va commoure. L'artista plàstic Marc Pérez Oliván ha transcrit en múltiples pintures aquest moment màgic de les seves lectures (vegeu a l'encapçalament d'aquest apunt una de les teles que li va inspirar la lectura de Seda d'Alessandro Baricco) i en podem veure una mostra a l'exposició Lectures, un naufragi infinit, al Vendrell, fins al dia 26.
L'única manera de descobrir què conté un llibre és invertir-hi temps i llegir-lo. Si us agrada llegir, us recomano Biblioteques personals,  un llibre que parla de llibres, de lectures. Us resultarà una bona inversió. Auguro que en voldreu més. Veient l'exposició de pintures Lectures, un naufragi infinit i endinsant-vos en la lectura de Biblioteques personals, fins i tot voldreu intentar explicar en què consisteix el plaer de llegir (i rellegir).


Biblioteques personals (Arola Editors, 2014)
Amb textos de les autores: M. Lluïsa Amorós, Carme Andrade, Montse Farrés, Montserrat Flores, Aràntzazu Fonts, Txell Granados, Marta Magrinyà, Fina Masdéu, Lena Paüls, Victòria Rodrigo, Agnès Toda i M. Dolors Vallverdú.
Han coordinat l'edició: Fina Masdéu i Victòria Rodrigo de «Reusenques de Lletres». Coberta: pintura de Fina Veciana.