15 d’abril 2011

UN LLOC ÚNIC A L'UNIVERS


Duesaigües, trípic informatiu. Ajuntament de Duesaigües, 2011
"Duesaigües és un lloc únic a l'univers." Ja ho sabia, però m'ho ha fet recordar un correu que he rebut del Terreny d'acampada Puigmarí, presentant el seu blog i les activitats pedagògiques del Museu de l'avi (de les quals sóc coautora). 
I, vet aquí que, gairebé al mateix temps, em trobo a les mans el tríptic que ha elaborat l'Ajuntament de Duesaigües. Un bon disseny, amb quadricomia funcional. El desplego per comprovar que també per als que han ideat el tríptic, "Duesaigües és un lloc únic a l'univers". I no. Hi trobo un poble anodí, sense res que el faci únic. Quina cosa més estranya!, em dic. I torno a repassar el tríptic de dalt a baix, sense deixar-me ni una paraula, ni una foto.
Edita el tríptic de Duesaigües l'Ajuntament de la vila, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. En paper cuixé. Ho remarco perquè és una presentació del tot excessiva en temps de crisi i, més, si es vol donar exemple de sostenibilitat mediambiental.
Hi diu que "els tombs i més tombs" l'han preservat de la voràgine urbanística especuladora. Tret dels ponts, no s'explica cap altra especificitat. Com que no ve de passada, ningú va a Duesaigües, diu. Ni el tríptic invita a anar-hi: més aviat, fa desdir el possible personal interessat. No diu que l'entorn rural es conserva amb els horts i les plantacions als vessants de les muntanyes d'avellaners, ametllers i sobretot olivers, d'on un surt un dels olis millors del món.
M'inquieta que algú llegint el tríptic es pensi que la vegetació sigui l'única que s'hi enumera: "pins, atzavares, figues de moro i barrancs amb canyes". Sorprenent. ¿On són les marques de les persones que han treballat el paisatge durant segles? ¿On tenim amagats els replans fixats amb marges de pedra seca que expliquen bona part de la història social i econòmica d'aquest poble (des de les eres, les vinyes, la fil·loxera, el avellaners i, ara, els olivers)? No hi diu que hi ha una colònia impressionant d'orenetes cuablanca i falciots negres que indiquen la puresa de l'aire. No hi diu que els duesaigüencs estimen aquests insectívors eficients i tampoc que algunes cases tenen nius de tupí encastats a les façanes. No hi ha aquest argument que inviti un possible visitant ni cap altre que suggereixi les aspiracions de la gent que hi viu i vol continuar vivint-hi.
Al tríptic no hi ha l'ànima del poble. No hi ha allò que el fa únic a l'univers. Se'n farà barana, d'aquest assumpte. I pedrís. Duesaigües és un lloc únic a l'univers.