08 d’abril 2011

ACTIVITATS A LA CARTA

Clicant sobre la imatge podreu descarregar 
el dossier d'activitats pedagògiques.

El Museu de l'avi, de Duesaigües, acaba d'incorportar a la xarxa el Dossier d'activitats pedagògiques. Aquest material que es presenta ara és la conseqüència lògica del que vam iniciar el curs passat, amb la Montse Francisco Rabascall, la jove petita dels propietaris. Primer vam dedicar-nos a posar paraules i imatges als diferents apartats temàtics del museu; els articles es van anar publicant en aquest blog i, per Cap d'any, el conjunt es publicava en llibre digital (també en suport paper) i es difonia el contingut al blog «Museu de l'avi».  
El Dossier d'activitats pedagògiques és una programació pràctica de visites dinamitzades que posaran en funcionament  la vista, l'olfacte, el gust i el tacte dels visitants per apropar-los a la història. Una experiència viscuda amb els cinc sentits.
Amb aquesta intenció, hem elaborat materials didàctics que estimulin el record per als que ho han viscut o n'han sentit parlar als pares i ajudin els visitants joves a analitzar, a formular hipòtesis i a buscar significats en contacte amb les peces genuïnes que s'exposen al museu. La Montse en serà la monitora i s'encarregarà d'animar del procés d'aprenentatge en cada sessió.

Es poden triar les visites dinamitzades a partir de:
  • La història no és un conte. És un gran itinerari de 2:15 h de durada, que situa el museu com a eina i com a espai de reflexió i d'aprenentatge. Després de recórrer els diferents sectors temàtics, els visitants faran un recorregut paisatgístic pel poble i voltants.
  • 10 activitats a la carta. Deu propostes d'1:30 h de durada cadascuna, amb tallers creatius, tastets i rutes a l'entorn dels sectors temàtics del museu.
Totes les activitats valoren la cultura de l'esforç i del reciclatge permanent; mostren l'estreta relació entre paisatge i alimentació, entre orografia i economia; posen l'accent en els paral·lelismes i contrastos de les formes de vida del passat més immediat amb la cultura contemporània. En definitiva, el Museu de l'avi es presenta com una font de significats per conèixer la nostra història, reflexionar sobre el present i preparar-nos per afrontar el futur.

Mai m'hagués  imaginat que tot això pogués
arribar a passar. En el futur crec que el Museu de l'avi
ha de continuar difonent el que conserva,
no només a la gent de Duesaigües,
sinó a tothom qui visiti el poble.
JORDI RABASCALL, fundador del Museu de l'avi,
a la presentació del llibre digital.