26 d’abril 2011

CRÒNICA DE L'ESTEL DE SANT JORDI

Il·lustració d'Estel de Haro Giménez
per al poema És primavera al pedrís
de Lena Paüls.
Foto: © Montse Francisco, 2011 

L'Estel acaba de fer sis anys. Li vaig preguntat si volia il·lustrar un poema meu, per publicar per Sant Jordi. Quan em va dir que sí, el vaig escriure pensant en ella i la seva germana Ainhoa. Els el vaig llegir a la placeta de davant de casa, enmig del joc de cuinetes amb la seva amiga Mar.
L'Estel de Haro Giménez és una duesaigüenca que va néixer a Reus, el 2005. Ara fa P-5 a l'Escola Puigmarí de Duesaigües. Té molts llibres a casa, però no es cansa de llegir el de La bella i la bèstia. Tampoc no es cansaria de mirar els dibuixos animats de Bob Esponja.  
L'Estel ha fet una il·lustració molt detallista per al poema És primavera al pedrís. L'acció se situa davant de la façana de casa seva, amb la capelleta, els pedrissos i la vidriera des d'on es veu el pou. Ha dibuixat dues nenes amb un plat de canalons de col a les mans. Són la seva amiga de l'ànima, la Mariona R. F. i ella mateixa. A la dreta hi ha el campanar, amb la campana i el rellotge. Primer va fer la il·lustració en llapis i després volia resseguir els perfils amb retoladors de colors.
Vam quedar que l'Adrià C. M. (que ara fa quart, i va il·lustrar l'any passat el poema que vaig fer per a ell: El plat fondo)  l'orientaria perquè quedés bé en escanejar-lo. A l'hora convinguda, van venir tots dos al jardí de llicorella de la Vinyeta amb uns quants amics de suport. Altres infants del poble també vam anar arribant, per allò de l'efecte crida. Vaig preparar berenar per a la concurrència.
Ja posats a la feina, l'Estel va repassar els perfils amb el color de retolador triat i després va reomplir amb tints de colors el fons. L'Adrià va actuar de tècnic i li va esborrar les ratlles de llapis i li va recomanar que fes les ratlles en la mateixa direcció.
L'Estel va tenir una cura especial amb el color dels cabells. Segons va demostrar, ella té el cabell castany, però les puntes són rosses i les va pintar amb un to de marró més clar que la resta. Per pintar els cabells de la Mariona es va aixecar a mirar-los i va fer el mateix amb el color dels ulls. Tal com es pot veure al dibuix, les dues amigues van quedar retratades amb la precisió del dibuix de l'Estel, que ara té sis anys.
La Montse Francisco Rabascall era allí i n'ha deixat testimoni gràfic:

L'Estel, la il·lustradora de És primavera al pedrís, Sant Jordi 2011
i l'Adrià, il·lustrador d'El plat fondo, Sant Jordi 2010

 Equip de suport de l'Estel, organitzat per a l'ocasió (D'esquerra a dreta: Mariona, Ainhoa, Joselyn, Genís i Alejo.)