30 d’abril 2011

JO TAMBÉ SÓC JAPONESA

Aparador d'una joieria del carrer Petritxol. Foto: © Paüls, 2011

"Jo també sóc japonesa", va dir l'actriu Montserrat Carulla, el dia de Sant Jordi, en l'acte solidari amb els damnificats del tsunami del Japó. Al peu de la Sagrada Família de BCN, amb direcció de Joan Ollé, es van llegir haikús i tannka d'Espriu, de Palau i Fabre i d'altres i se'n van traduir de japonesos (alguns pel duesaigüenc Albert Nolla.) Va ser un acte emotiu i molt digne que TV3 va transmetre en directe.
Hi ha moltes altres iniciatives solidàries amb el Japó, una de les primeres de les quals la va idear l'Associació de veïns del carrer Petritxol i la plaça del Pi de Barcelona. Els botiguers s'han posat d'acord per fer que els aparadors parlin de la gent que pateix al Japó, “Your pain is our pain, el teu dolor és el nostre dolor", diuen els cartells. Hi ha oberts comptes corrents on fer els ingressos.
També l'Associació Amakuni de Reus es va mobilitzar el 9 d'abril a fer un Senba zuru —mil grues d'origami (Llegiu Sadako vol viure)—, amb el nom de les persones que van fer un donatiu. No va aconseguir reunir-ne mil, però va recaptar una quantitat important que trametrà a la Creu Roja japonesa. S'estreny el kizuna,  els llaços d'amistat que uneixen totes les persones del món.

Stand de l'Associació Amakuni de Reus (9 d'abril). 
Foto inferior, grues d'origami.

Porta gravat a la memòria,
durant la resta de la teva vida,
les coses bones que han sorgit de les dificultats

PAULO COELHO. Manual del guerrer de la llum