02 de juny 2010

LA COCA AMB CIRERES


A Reus, parlar de Corpus és parlar de coques ensucrades amb cireres clavades a la pasta. Al carrer de Balmes, tan bon punt sentíem les gralles, la canalla baixàvem al carrer amb la coca a esperar els gegants que acudien a ballar davant de ca la Carme "Sogues", padrina dels gegants japonesos, que havia creat el seu fill, l'escultor Ramon Ferran, el 1956.
A Reus, no hi ha forn ni pastisseria de la ciutat que, en pic hi ha cireres de temporada, no en faci coques. I, sembla que les primeres que arriben són unes cireres grosses, amb més pinyol que polpa, però, tant és, el "ja hi ha coques amb cireres!", corre de boca en boca.
Pel que m'arriba, la tradició es manté i per Corpus no pot faltar la coca amb cireres per berenar. L'Ajuntament de Reus en complicitat amb les escoles s'encarrega de regalar-ne al matí de Corpus als alumnes de primària de la ciutat que, prèvia s'inscripció, s'arriben a la plaça del Mercadal per veure ballar els gegants, en la primera sortida que fan a l'any.
La nostra coca d'enguany és com cal: rodona, amb cireres negretes, menudes, al seu punt de dolçor, que un cop cuites deixen anar l'almívar granat al seu voltant. Una delícia.

Per saber-ne més:

La coca amb cireres, Carrutxa (conté la recepta)