28 de juny 2010

ELS GEGANTS JAPONESOS I LA CARME



La geganta japonesa, de l'escultor i gravador Ramon Ferran. 



El 28 de juny de 1956, es van estrenar els gegants japonesos de Reus. Es van construir en ocasió de la commemoració del 150è aniversari de les tres parelles de gegants (els vitxets, els moros i els indis.) 
Els japonesos van sortir del taller que l'escultor i gravador Ramon Ferran tenia (el té, encara) al carrer de Balmes, on jo vaig néixer. La mare del Ramon, la Carme "Sogues" va ser la padrina dels gegants i per això recordo molt vivament la festassa quan els gegants, tot just estrenats, van venir al nostre carrer a ballar. La Carme era amiga de la meva padrina Munda i venia a passar les tardes al terrat de casa nostra. Hi venia amb els seus néts (nebots i fills de l'escultor) i, mentre la canalla jugàvem i molestàvem les dues gallines que teníem en un galliner, les dues àvies apedaçaven i sargien roba, feien ganxet, feien conserva de tomàquets... La meva padrina cantava corrandes i la Carme ens feia riure amb acudits.
Tothom al carrer parlava amb reverència de l'escultor i gravador (del Ramonet), un rara avis en aquell ambient reclòs d'una gent humil, que havia començat de zero, després d'haver perdut una guerra. El Ramon havia estudiat a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, Facultat de Belles Arts de Barcelona amb beques i la Carme portava a casa nostra dia sí dia també notícia de premis i distincions que rebia el seu fill. Per a nosaltres Ramon Ferran ja era una personalitat, per al món de les arts no trigaria gaire a ser-ho.
Esbossos de l'escultor i gravador Ramon Ferran per als gegants 
japonesos de Reus, extrets de la web de la Colla Gegantera de Reus.

Llegeixo al resum històric "Els gegants de Reus", de Gerard Pouget, que "els gegants s'encarregaren a Ramon Ferran que, amb els estudis recentment acabats, abandonà una beca al Paular de Granada per construir les figures. L'escultor realitzà els caps amb cartró pedra i les mans amb fusta de xiprer, a més de coordinar l'equip format per la modista Teresa Margalef, que confeccionà els vestits amb seda donada per les quatre sederes de la ciutat (Puig Carcereny, La Industrial Sedera, Pich Aguilera i Comercial Casacuberta); el perruquer Andreu Vilà Zamora, el tapisser Josep Ruano i el fuster Ricard Cort Molons (amb fusta cedida per Pau Abelló i Pascual)."
Després s'hi afegirien els gegants negres i el Carrasclet (que l'any que ve farà vint-i-cinc-anys), i...

NW La Revista de Reus, juny 2021, núm. 105