16 de maig 2010

EL BARÇA I EL POBLAT KINGUNGI

Infant de Kingungi que aprèn a comptar amb bastonets. 
Foto: © M. Carme Molist, maig de 2010

És un infant de Kingungi, un poblat del Congo. El poble més gran és Kikwit, a vuit hores de ruta i, a catorze de l'aeroport de Kinshasa. No sé d'on ha tret la samarreta del Barça, aquest nen; però no crec que avui li arribi la informació que el Barça ha guanyat la Lliga. Aprèn a comptar amb bastonets. A l'escola no hi té ni llibres ni paper ni llapis. Els mestres i ell mateix hi arriben amb gana. A la samarreta del Barça hi ha el logo de la UNICEF. El 2006 la UNICEF i el Futbol Club Barcelona van acordar la cessió del 0,7% dels guanys totals del club per lluir el logotip de l'organització.
¿A quins projectes es destinen els diners que el Barça cedeix a UNICEF? No vull creure que el conveni sigui només una màscara per netejar la imatge d'un club que gasta quantitats indecents comprant jugadors. El club hauria d'assegurar-se que vagin a projectes com els que afecten aquest infant perquè tingui una escola digna, perquè a l'hospital el puguin atendre, que pugui menjar cada dia, que tingui transports i mitjans per a una perspectiva de futur després de l'ensenyament secundari. És l'únic que m'interessa d'aquest club triomfador.
És un infant de Kingungi, un poblat del Congo. Un poblat que és a vuit hores de ruta polsosa de Kikwit i a catorze de Kinshasa. Hi viuen infants que passen gana i compten amb bastonets. El Barça, només perquè aquest infant porta una samarreta del club i perquè fa promoció de la UNICEF, hi té alguna cosa a dir.

El cor del savi és a la casa del dol,
el del neci és a la casa de la festa.
ECLESIASTÈS, 7, IV