05 de maig 2010

El niu de falcons de la Sagrada Família


Els tres pollets de falcó pelegrí (Falco peregrinus) que van néixer al niu del campanar de Sant Bartomeu a la Sagrada Família s'han quedat orfes de mare. La mare falcó havia nascut lliure als penya-segats de Montjuïc el 2006, i aquest 21 d'abril va tenir un accident, possiblement va topar amb una antena, quan anava a caçar algun ocell (colom cotorreta o gavina.)
Per garantir la supervivència dels tres pollets, es van traslladar provisionalment dues de les tres cries —les femelles—, a un centre de recuperació de fauna salvatge. La cria menuda, un mascle, s'ha deixat al niu i continuarà a càrrec del mascle adult. L’absència del falcó femella obliga al mascle adult —allibertat el 2001 al Port de Barcelona— a assumir l’alimentació del pollet, fet inusual ja que la femella és qui lidera aquesta tasca. Però, se'n surt prou bé. El pare falcó cada dia porta al niu un ocell o altre, el trosseja i el posa al bec a la seva cria (que per cert, ja comença a tenir plomes a la cua!)
Si em donessin a triar una hora i mitja mirant com es mouen pare i fill en aquest niu o bé mirant com es mouen els jugadors d'un partit de futbol "decisiu", tindria clara la tria.