24 de maig 2010

CATÀNIES




Catànies amb ametlles marcona de la Vinyeta
Foto: © Paüls, 2010



Els vint ametllers marcona del nostre jardí de llicorella més aviat són per fer bonic. Els adobem, sí, però el terreny no dóna per més. Aquesta primavera tenen una copa frondosa, però així que comenci a fer calor deixaran anar fulles i la catifa no pararà de créixer fins que, a mitjan agost, quedarà l'arbre pelat. I, d'ametlles, poques. Amb les darreres de la temporada passada hem fet catànies:
250 g d'ametlla marcona crua pelada
un rajolí d'oli
2 cullerades soperes de sucre
una nou de mantega
250 g xocolata blanca
cacau amarg en pols
Hem posat en una paella les ametlles, el rajolí d'oli i el sucre. Hem anat remenant la barreja fins que les ametlles s'han torrat i el sucre s'ha anat fent líquid. Les hem abocades ben separades sobre una safata recoberta de paper parafinat, i les hem deixades refredar. A continuació hem desfet al banymaria la xocolata blanca i la nou de mantega. Hi hem abocat les ametlles i hem treballat amb les mans la forma arrodonida de cada ametlla. Les hem arrebossades amb cacau amarg en pols.
Admeto que les catànies (vegeu-ne foto) han quedat boterudes. De tota manera, al mercat de la Boqueria he vist que les que s'hi comercialitzen tampoc no eren gaire arrodonides.

Rústec però, sever, pogués rimar.
J. V. FOIX