16 de maig 2010

La Nit (del Dia) dels Museus




Avui tots els museus fan dia de portes obertes en motiu del Dia Internacional dels Museus (dimarts, 18).
Ahir a la nit, festa grossa: La Nit dels Museus. Trenta-vuit museus i centres d'exposicions de l'àrea de BCN van obrir les portes de les set del vespre fins a la una de la matinada. És una activitat promoguda pel Consell d'Europa, i hi participen més de 2.000 museus i centres de 40 països. Únicament per aquesta nit, la majoria dels museus, a banda d'oferir l'oportunitat de descobrir les col·leccions i les exposicions temporals, organitzen tota mena d'activitats: concerts, espectacles de màgica, dansa, teatre, poesia, activitats infantils, visites guiades, conferències, performances. Com que no ho podem abastar tot, hem fet aquest recorregut:

Museu d'Història de Catalunya.
Espectacle Trifulkes de la Katalana tribu, un musical molt amè sobre la història de Catalunya, del segle IX fins a la Guerra dels Segadors. El públic hem anat seguint les intèrprets al llarg de les sales del museu. El Teatre Nacional de Catalunya programarà aquest espectacle la temporada que ve.

Museu Frederic Marès.
Toquen les deu a la torre del Rei Martí. Aconseguim seure a les cadires plegables sota els tarongers, al voltant de la basseta del sortidor i assistim a una demostració d'esgrima antiga: Nit d'espases, a càrrec de l'Associació Catalana d'Esgrima Antiga. Quatre membres d'aquesta associació expliquen la història i els usos de tres tipus d'espases, que van del segle XIII fins al XVII i després en fan un "assalt" pràctic amb cadascuna. En un espai del pati es mostra una selecció d'armes blanques de la col·lecció Marès, recuperades fa poc de l'antic museu militar de Montjuïc.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
Ja havíem vist les dues exposicions temporals. No és el millor moment per passejar amb comoditat per les sales. Aquesta nit l'espectacle és la gent. Les sales i els corredors vessen de gent jove que han estat convocats per SMS a una sessió de flashmob: "Congelats per l'Art". Hi ha molts fotògrafs, alguns dels quals han muntat el trípode a les balconades del primer pis, amb les càmeres i els vídeos enfocats a la planta baixa. Allí no hi cap ningú més. A les dotze en punt, un xiulet. Tothom s'immobilitza durant tres minuts. Alguns han congelat el gest natural, d'altres fan gestos expressius, teatrals. Un quadre.


La bellesa, talment l’he contemplada que tinc la vista plena de bellesa.
KONSTANDINOS P. KAVAFIS