30 de maig 2010

La draga sense escates, premi «The White Ravens»


L'àlbum La draga sense escates acaba de rebre la distinció «The White Ravens» que atorga la Internationale Jugendbibliothek de Munic. A Àgata Gil per les il·lustracions i a mi pel text. Aquesta institució ha considerat el llibre com a The White Ravens (literalment, "corb blanc", que equivaldria a "joia rara") de les publicacions catalanes de l'any passat.
La Draga sense escates ja havia rebut el Premi Mercè Llimona i, ara —després de tants lectors—, aquest guardó, que la institució alemanya atorga anualment a 250 llibres de tot el món que considera destacables per la seva temàtica o per la novetat que aporten al conjunt de la literatura infantil i juvenil internacional.
En aquesta edició la Internationale Jugendbibliothek de Munic ha distingit 250 llibres corresponents a 49 països i editats en 32 llengües diferents, entre les quals figura el català. També han estat distingits, en llengua catalana, l'escriptor Pau Joan Hernàndez i la il·lustradora Montserrat Batet per la novel·la L'illa de la pedra inquieta. La Internationale Jugendbibliothek de Munic n'elabora un catàleg en línia en llengua anglesa amb les ressenyes de cadascun dels títols i en presenta una mostra anualment a la Fira Internacional del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. La selecció dels The White Ravens és molt seguida per tot l'àmbit del llibre infantil i juvenil i, ni que els premis siguin honorífics, han aconseguit en gairebé quinze anys d'història ser considerats d'entre els més prestigiosos.

Vegeu què diu l'esmentat catàleg de l'àlbum:

La draga sense escates (The Scaleless Lady Dragon)
Premi Mercè Llimona 2008
Premi The White Ravens 2010 (Internationale Jugendbibliothek de Munic)
Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Barcelona
Text: Lena Paüls
Il·lustracions: Àgata Gil

Saint George being the patron saint of Catalonia, dragons naturally play an important role in its tradition, culture and also literature. This book is, for once, not about a blood-thirsty fantastical creature but rather a quite civil representative of the species. While the lady dragon plaguing a town seems a bit threatening at first, she in reality only seeks people’s help, as she is missing the identifying mark of all dragons: armour-like scales. This picture book reveals how, after a few less than successful attempts, the green lady is made happy thanks to the magical powers of the water in the village pond. The cheerful, somewhat hyper illustrations suit the lively character of the story very well. (4+)