30 de maig 2018

¡EN CRISTIANO!, COL·LOQUI A LA BIBLIOTECA PERE ANGUERA

Amb motiu de l'Any Fabra, el Servei Municipal de Biblioteques de Reus ha organitzat un col·loqui a l'entorn de l'assaig ¡En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana, del politòleg i historiador Ignasi Bea Seguí, amb pròleg de l'escriptora i periodista Isabel-Clara Simó Monllor.  

Col·lecció «Memòria del segle XX», 24
Cossetània, 2013
Feu aquí un tast del llibre.

Ignasi Bea documenta el context i els fets de tretze casos (del 1996 fins al 2012), onze dels quals patits en 'democràcia' que mostren la cara més quotidiana de la repressió a la llengua. Avui, després de l'1 d'octubre i amb les actuacions dels piolins podem  documentar casos recents de menyspreu, d'intimidació verbal i física, molts amb imatges i d'altres silenciats, que cadascú supera com pot amb recursos propis, sense esperar la protecció de ningú.  L'autocensura és el pitjor remei d'aquest mal.
  
El col·loqui comptarà amb la presència de l'autor i de la prologuista. En farà la conducció Biel Ferrer Puig, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura.


La bufetada en una sala d’aeroport, la multa per desobediència després d’un control rutinari sense problema aparent, el fet que un agent acabi dient polaco a  algú o  forci  a  parlar  en  cristiano després  que  se  li adrecin en català, l’insult, la vexació o l’agressió física, són l’última conseqüència d’un procés. I són diversos els factors que ajuden a crear un clima propici per tal que es produeixin aquests abusos de poder i discriminació lingüística.
Ignasi Bea