21 de maig 2014

TAPIRÓ A ROMA I A TÀNGER

Núvia berber, de Josep Tapiró, 1896?
Aquarel·la sobre paper, 68,8 x 47,6 cm
Museu Nacional d'Art de Catalunya
M'impresiona el realisme virtuós dels retrats que va pintar l'aquarel·lista Josep Tapiró Baró (Reus 1836 - Tànger 1913). Tapiró va compartir els primers passos de formació acadèmica amb el seu coetani i convilatà Marià Fortuny. Com ell, es va instal·lar a Roma el 1862. Va descobrir Àfrica com a tema pictòric en un viatge que van fer junts a Tànger, el 1871. El 1877, s'hi estableix. La temàtica orientalista va tenir èxit entre els col·leccionistes anglosaxons.
La ciutat de Reus ha dedicat dues exposicions retrospectives en commemoració del centenari del pintor vuitcentista. De les dues exposicions,  la que fa referència a les obres de l'etapa africana, Tapiró, pintor de Tànger, es pot veure ampliada al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), fins al 14 de setembre. La titulada Tapiró,  pintor a Roma, es pot veure al Museu de Reus, fins a finals d'aquest mes.
Les seves obres es troben disperses per tot el món, en col·leccions privades i en museus. Només tres de les peces pertanyen a l'Institut Municipal de Museus de Reus, Núvia, Gnawi i Nens sota la porxada. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha cedit l’obra Núvia berber, i el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona l’aquarel·la Noia italiana.