20 de maig 2014

CURRAIÀ BLANC

Curraià blanc (Cephalanthera longifolia)
He fotografiat aquesta planteta en el camí vell de Duesaigües - l'Argentera, en un camí de cabra que fa cap a uns trossos abandonats. M'ajuda a buscar-ne informació Roser Auqué, artista plàstica i bona amiga, que fa temps  que recull en pintures miniaturistes la flora silvestre de Duesaigües. A la pàgina  «Flora Catalana» troba el muguet i, per a nosaltres que no tenim coneixements botànics, ens fa pensar que ja hem arribat al cap del carrer, però el fet que les campanetes no penjaven cap avall ens va fer dubtar que ho sigui.
A continuació, he demanat ajuda a Manel Casanova que gestiona la pàgina «Menuda Natura». De seguida respon i diu que li sembla que no és muguet, però que ho preguntaria a la plataforma ciutadana Biodiversitat Virtual. L'han identificada com a curraià blanc  (Cephalanthera longifolia) una espècie d’orquídia del sud d’Europa.
¿És una orquídia? He pensat en el blog especialitzat «Orquídies del Camp i la Conca de Barberà» del fotògraf naturalista Màrius Domingo de Pedro. Els exemplars de les orquídies que ell estudia i fotografia i les que li envien els seus amics són d'alt estànding. Aquest és humil i voluntariós de viure. Es fa estimar. I, a més, ara, quan hi parlem, podrem anomenar-la pel seu nom.