31 de desembre 2020

CAMPANADES A PUNT

Campana de l'Església de Santa Maria de Duesaigües
Foto: © ASA, 2020

L'única campana del campanar de l'Església de Santa Maria de Duesaigües tocarà les dotze campanades. I entre gra i gra de raïm, anirem canviant d'any i ens desitjarem que sigui millor que el que deixem enrere sense recança.

Aquesta campana solitària tenia abans de la Guerra Civil dues companyes, segons els meus informants, Joan Tarragó "Faio" i Joan Nolla "Trillana", que en començar la guerra tenien 14 i 12 anys respectivament i conservaven de grans una memòria excel·lent. Recordaven que es van presentar a Duesaigües uns milicians amb l'ordre de despenjar les tres campanes per fondre-les i fer-ne canons o municions de guerra. El comitè antifeixista del poble va aconseguir que en deixessin una perquè els pagesos s'hi continuessin guiant des dels camps. Van prendre, doncs, la mitjana i la petita, més fàcils de despenjar i traslladar.

Ara la campana batalla per control electrònic les hores, les repetides i els dos quarts. També de nit, tret de les repetides. També toca toc de missa (mitja hora abans de cada ofici), repic de campanes de festa i toc de morts. El toc de l'Àngelus es va programar a les 12'10, per no barrejar-lo amb el de les 12, m'informa la Nati Mestre.

Actualment ja no hi ha cadena per tocar la campana des de l'església, per tant, un possible toc d'emergència es batallaria manualment des de dalt del campanar. 

Amb el comandament electrònic hi ha la possibilitat de fer el toc normal que és amb el batall sense tomb i també ventar, és a dir, fer voleiar la campana amb tomb sencer (avariat, en el moment que escric aquest apunt). Si es vol ventar, doncs, s'ha de fer manual, amb el risc de retorn que comporta per al campaner.

Des del 2010 el Parlament de Catalunya va declarar el so de les campanes de les esglésies "patrimoni cultural immaterial sonor del país", per tant, el so de les campanes ja no és un soroll —com pretenien alguns urbanites que havien cursat denúncies fins i tot al Síndic de Greuges— és un patrimoni de tothom protegit.

L'ajuntament de Duesaigües no té constància de cap bibliografia sobre les campanes del poble. Els estudiosos poden trobar informació precisa a la secretaria general de l'Arquebisbat de Tarragona i a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

Sobre els tocs, vegeu aquest enllaç de l’Arxiu Històric Municipal de Sant Andreu de la Barca. Hi trobareu un recopilatori de 8 tocs de la vila que expliquen diferents motius socials i religiosos: toc d'Ave Maria, toc de missa i ofici, repic, toc per la mort del Papa, toc de morts, processó de morts, toc de foc, toc de sometent.

Llegiu en aquest mateix blog: 

LA CAMPANA DE DUESAIGÜES

TOC DE CAMPANA

 
Agraeixo la informació rebuda de
Bartomeu Llebaria, Anna Llebaria, Carmina Mauri Mestre, 
Nati Mestre, Dolores Alberto, Fany Alberich, Joan Nolla, 
Joan Tarragó, Isaïes Giménez, Montse Guasch, 
Sebastià Rabascall i Sílvia Rofes.


Les Campanes 
Poema: Jaume Mariné i Ferré. Rapsoda: Dolors Quintana 
Guitarra: Eva Fraga. Vídeo: Pere Líndez