18 de febrer 2010

La campana de Duesaigües




Campanar de l'església de Santa Maria de Duesaigües i la campana en primer terme.
Fotos: © Josep Aragonès Ros, 2008



El campanar de l'Església de Santa Maria de Duesaigües és discret i funcional i allotja només una campana sense nom. Molts ciutadans del municipi trobem en el so d'aquesta campana una font d'informació i de gaudi estètic. Ramon R. "Facundo" la va fer brandar durant anys, i Diego O. va ser-ne el darrer campaner abans de la instal·lació del mecanisme electrònic.
Pels comentaris de la gent nascuda al poble, m'adono que no hi ha coincidència en el nombre de campanes (2 o 3) que hi havia abans de la guerra civil. Joan T. "Faio" i Joan N. "Trillana", que en començar la guerra tenien 14 i 12 anys respectivament, i que conserven una memòria precisa i fidel dels fets, asseguren que n'hi havia tres. Recorden que es van presentar a Duesaigües uns milicians amb l'ordre de despenjar les tres campanes per fondre-les i fer-ne canons o municions de guerra. El comitè antifeixista del poble va aconseguir que en deixessin, almenys, una. Van prendre, doncs, la mitjana i la petita, possiblement per raons pràctiques (més fàcils de despenjar i traslladar.)
Ara la campana òrfena batalla per control electrònic les hores i les mitges hores. També toca toc de missa, repic de campanes de festa i toc de morts. Antigament hi havia un altre toc a les 12 del migdia que indicava la retirada del tros per anar a dinar. I tornaven a ventar a les 2 per tornar al camp. Actualment ja no hi ha cadena per tocar-la des de l'església, per tant, un possible toc d'emergència es batallaria manualment des de dalt.
L'ajuntament no té constància de cap bibliografia sobre les campanes de Duesaigües. Els estudiosos poden trobar informació precisa a la secretaria general de l'Arquebisbat de Tarragona i a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

Agraeixo les aportacions dels informadors: Anna L., Bartomeu L., Carmina M., Dolores A., Fany A., Joan N. de cal Trillana, Joan T. de cal Faio, Isaïes G., Montse G., Sebastià R., Sílvia R.
Agraeixo les fotografies cedides per Josep A. de cal Carrascle.