15 de febrer 2010

Ametlles garapinyades

(Garrapinyades. Foto: © Maria Marcó, 2010)

M'han arribat com a regal d'aniversari unes ametlles garapinyades fetes per la Maria M. de Reus. Li han quedat al punt, boníssimes. Li demano la recepta, que penso fer el dia pugui trencar ametlles a la Vinyeta. És aquesta:
1/4 kg d'ametlles crues amb pell
1/4 kg de sucre
1/2 tassa petita d'aigua
Posem cinc minuts les ametlles en remull. Les escorrem i les posem en una cassola amb el sucre i la mitja tassa petita d'aigua. Les coem a foc fort, sense deixar de remenar en cap moment. Al començament sembla que hi hagi molt de líquid, però, de sobte es tornen blanques. No deixem de remenar i veurem com comencen a petar i a tornar-se marrons. Llavors les abocarem damunt del marbre i acte seguit —amb molt de compte de no cremar-nos— les anem separant d'una en una, abans que no s'enganxin.

Maleí els savis, i no volgué viure sinó amb gent de bona jeia.
VOLTAIRE, Zadig o el destí.