24 d’octubre 2018

CRÒNICA DE LA PRESENTACIÓ DE L'ÀLBUM IL·LUSTRAT 'QUI HI HA SOTA EL BARRET?', DE LENA PAÜLS I ROSA VIRGILI

La Lena i la Rosa  expliquen el conte Qui hi ha sota el barret?
Biblioteca Infantil i Juvenil del Centre de Lectura, 20-10-2018
Foto: © David Maya
 Rosa Virgili i Lena Paüls, les autores
i Marta Vidal, la bibliotecària.
© M. Dolors Sardà
Una hora i mitja abans de començar la presentació de l'àlbum digital Qui hi ha sota el barret?, les autores arribem a la Biblioteca Infantil del Centre de Lectura. La Montse de Anciola, la Marta Vidal, la Sílvia Carbonell i l'Arnau Olivé se'ns han avançat. Ens posem a la feina: rodolen taules, avancen cadires, s'estén la pantalla, projector aquí, ordinador allà, taula amb els gadgets del taller de barrets i reserva de taula per al pica-pica i refresc. Ja és tot a punt per celebrar que la biblioteca està a ple rendiment des de fa deu anys i hi estrenarem un conte que no es podrà tocar ni olorar ni llepar.


© Núria Olesti
La bibliotecària Marta Vidal (a l'esquerra de la foto) fa d'amfitriona i rep els adults amb un punt de llibre amb l'adreça on es pot llegir i/o descarregar el llibre. A mesura que van entrant petits i grans reben un barret de paper per decorar a gust de cadascú. 


© Vicky Riera
Són barrets màgics tot i que els receptors encara no ho saben. De moment, trien materials de la parada, enganxen, tallen, fan passar llanes i cuetes pels forats disposats a l'efecte. Així que tinguin el barret personalitzat somriuran. Màgia. A més, tothom rep el barret que l'identifica. Ens ho confirma una ciutadana que vol anar a veure l'obra de teatre Una Ilíada que ara és en cartellera a la Biblioteca de Catalunya, i la base del barret és feta del programa de mà d'aquesta obra. Màgia.

 
© Núria Olesti
La petita Berta ha estat la primera criatura que arriba, acompanyada de la seva àvia, que avui no va de representant institucional. Tot i així, les responsables de la biblioteca demanen unes paraules de salutació a la regidora d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, i accedeix a dir-les amb el barret decoradísssim entre les mans perquè quedi clar que va d'àvia-àvia i s'ho pensa passar tan bé com la nena, com tothom qui ha vingut a la festa, de fet.
Inici a càrrec de Marta Vidal © David Maya
Obre l'acte la bibliotecària Marta Vidal, que ens deixa bocabadant amb una introducció precisa i ben documentada —de memòria— de la commemoració del X aniversari de la Biblioteca Infantil del Centre de Lectura, del llibre que presentem (sinopsi, conceptes literaris i valors inclosos!) i de la síntesi biogràfica de les autores, cosa que ens mou a aplaudir-la efusivament per agrair-l'hi la proesa.
A punt de començar. © Núria Olesti

© Isabel Martínez
© Isabel Martínez
Preparem les intervencions que esperem del públic i les autores comencem a explicar el conte en diàleg constant amb les imatges de la pantalla. Protagonisme tripartit. Algun element sorgit del conte sorprèn l'auditori: la coixinera brodada d'on procedeix el barret de l'Arlet, l'escampall de plomes d'on surt el Ton...

Vídeo1. L'Arlet i el Ton. © David Maya

© Núria Olesti
 
Vídeo2. El Ton entre un escampall de plomes © David Maya

© David Maya



Vídeo3. Barrets i confeti per un final feliç © David Maya

L'Arlet salva el Ton de ser per sempre ocell, amb la col·laboració del veïnat. El barret màgic que va fer l'àvia de l'Arlet d'una coixinera vella i un centre de taula també hi ha contribuït, tot s'ha de dir. Petits i grans fan petar els dits quan hem convingut, aplaudeixen a càmera lenta fent de veïns del terrat on transcorre l'acció i tiren coets. 

La il·lustradora sedueix un bomber (no fos cas)
© David Maya
Concretem: dos coets, dues palmeres o sortidors de llum i un tro. En anunciar-ho, més d'un adult ha tingut un inici de cobriment de cor. Un cop aclarit de quin tipus de coets es tractava s'han relaxat i els han convertit en la cirereta de pastís. Tot plegat abans del confeti gegant i del pica-pica i refresc amb què el Centre de Lectura ha obsequiat els presents per arrodonit la celebració del X aniversari.


Vídeo4. Tirem coets per celebrar el X aniversari de la BIJ del CdL
© David Maya

https://sites.google.com/site/lenapauls/sotaelbarret
Una selecció d'imatges de la presentació i l'enllaç de l'àlbum il·lustrat per poder llegir en línia o bé descarregar  Qui hi ha sota el barret?  formen part a partir d'ara de la Biblioteca digital del Centre de Lectura. Col·lecció: Fons fotogràfic. Una alegria més.



Per saber-ne més:
 
* Crònica de la màgia d'uns barrets a Duesaigües. Blog «Pont d'Enseula», 26-4-2019
* Qui hi ha sota el barret? Taller i conte a Duesaigües. Blog «Pont d'Enseula», 22-4-2019
* Crònica de secrets (confessables) de Qui hi ha sota el barret?. Blog «Pont d'Enseula», 17-12-2018
 * La tecnologia, una via per generar bellesa (i nous hàbits de lectura), article de Lena Paüls a «ReusDigital», 12-12-2108
* Cornabou. Revista Digital de Literatura Infantil i Juvenil, Suplement de novetats, 23, p. 8
* Qui hi ha sota el barret? Recursos per a contacontes, Blog «Pont d'Enseula», 11-12-2018
* Presentació del conte "Qui hi ha sota el barret?", de Lena Paüls i Rosa Virgili i taller de barrets. Biblioteca Digital del Centre de Lectura. Fons fotogràfic.
* La biblioteca infantil del Centre de Lectura commemora una dècada de vida, article d'Isabel Martínez. «ReusDigital», 24-10-2018
* La Reusenca de Lletres Lena Paüls presenta un conte infantil, Blog «Reusenques de Lletres», 22-10-2018
* Presentació, 20-10-2018. Vídeo1 (l'Arlet i el Ton) © David Maya
* Presentació, 20-10-2018.
Vídeo2  (escampall de plomes) © David Maya
* Presentació, 20-10-2018. Vídeo3 (confeti) © David Maya
* Presentació, 20-10-2018. Vídeo4 (coets)
 © David Maya
* Presentació del conte Qui hi ha sota el barret?, «Surt de casa», 20-10-2018
* Sala Vidal Llecha: Biblioteca Infantil del CdL, «Pont d'Enseula» 17-10-2018
* Una tardor molt activa! Blog «Reusenques de Lletres», 15-10-2018
* Qui hi ha sota el barret?, àlbum il·lustrat per Rosa Virgili. Blog «Pont d'Enseula», 13-10-2018
* La biblioteca Infantil del Centre de Lectura celebra la seva primera dècada. «ReusDigital», 11-10-2018
* Conte Qui hi ha sota el barret?, en primícia al Centre de Lectura. Blog «Pont d'Enseula», 9-10-2018
* La Biblioteca Infantil del Centre de Lectura, deu anys movent el món. Blog «Pont d'Enseula», 8-10-2018 

* Agenda octubre. Centre de Lectura, Reus.
 * Article de Montse de Anciola, cap de la Biblioteca del Centre de Lectura. Activitats octubre (pdf)