13 d’octubre 2018

QUI HI HA SOTA EL BARRET?, ÀLBUM IL·LUSTRAT PER ROSA VIRGILI

Lena Paüls i Rosa Virgili coautores
de Qui hi ha sota el barret? (Edició digital, 2018)

Lena Paüls i Rosa Virgili. Foto: ©ASA
Aquestes dues autores que el fotògraf ha enxampat fent barrets de paper, aviat presentarem en primícia un àlbum il·lustrat publicat en suport digital Qui hi ha sota el barret? a la Biblioteca Infantil i Juvenil del Centre de Lectura, de Reus, en la celebració del X aniversari. La biblioteca es convertirà, així, en pionera en la presentació presencial d'un llibre digital per a infants.

No és el primer llibre que publico en suport digital, però sí que és el primer àlbum il·lustrat adreçat a lectors de més de 5 anys, una primera franja de lectors que encara no llegeixen sols, per tant serà un adult que llegirà en veu alta el text del conte i l'infant seguirà el relat per mitjà de les imatges que ha realitzat la Rosa Virgili.  


La Rosa Virgili és una artista plàstica tot terreny i segurament per aquest motiu l'experiència de treballar-hi braç a braç en aquest projecte ha estat del tot inspiradora.  Les seves espectaculars pintures abstractes de gran format no tenen res a veure amb els dibuixos realistes amb tocs de fantasia i humor que ha realitzat per aquest conte. O potser sí, de fet, perquè hem inserit una sèrie de frases sobre fons de fragments de pintures d'aquest altre registre seu. 

L'elaboració artesanal d'un llibre d'aquests característiques és complicada. En primer lloc el text ha d'agradar a qui escriu i a qui l'il·lustra. A més, qui escriu ha de tenir una disposició especial a canviar i fer girs sobre la marxa i, sobretot, caldrà que suprimeixi el que ja expliquen les imatges. I això dificulta avançar el projecte —o l'encalla definitivament— si no hi ha una entesa entre les dues parts. No sempre una part veu clar el que pretén fer l'altra. ¿Fins a quin punt ha de cedir? Doncs, bé, no he tingut mai ganes de tirar la tovallola treballant amb la Rosa Virgili. Quan no veu clara una cosa, calla. I espera. Ha descobert que si em punxen desplego solucions per parar un tren. I aleshores tria. I confio en el seu criteri.

La representació gràfica —il·lustracions, tipografia, maquetació— enriqueix el contingut. En aquest aspecte, Qui hi ha sota el barret? és una creació visual potent, gens melindrosa, amb molts nivells de comunicació, que valoraran els adults que acompanyin els menuts a la lectura. Cosa que també compta.  

Per saber-ne més: