16 d’octubre 2018

EXPOSICIÓ 'UNA INFÀNCIA SOTA LES BOMBES', AL BORN

Dibuix que es pot veure a 'Una infància sota les bombes'
Enguany fa vuitanta anys —16 i 18 de març de 1938— dels bombardejos intensius que l'aviació feixista va efectuar sobre la població civil indefensa de Barcelona. Durant gairebé 41 hores consecutives, van caure sobre la ciutat 45.000 quilos de bombes que van causar 551 víctimes mortals i 1.151 ferits, a més de destruir totalment 76 edificis i causar danys greus en un centenar més.
Uns mesos abans s’havia produït la massacre infantil de l’escola de la plaça de Sant Felip Neri, en què van perdre la vida 153 persones, 50 de les quals eren infants. La guerra va esqueixar el món de multitud de criatures. Unes es van quedar sota les bombes, d'altres van sobreviure, però les ferides visibles o psicològiques no s'han tancat mai més. 
Al Born Centre de Cultura i Memòria, l'exposició «Una infància sota les bombes» posa cara i expressió, a través de dibuixos, d'una gran quantitat de criatures que s'hi van veure involucrades.  Es completa amb una instal·lació de Josep Guinovart, testimoni directe d’aquell moment històric. I tanca el recorregut una cartografia interactiva que mostra els conflictes mundials, signada per Xavier Bové, el 2016. El conjunt ens recorda que no ens hem d'acomodar mai a les situacions d'injustícia generades pel poder.

Exposició oberta fins al 31 de març.