25 de gener 2012

GELEA DE TARONJA

Pots de gelea de taronja. Foto: © Paüls

Temps de taronges. N'he fet gelea. No ben bé com la recepta que explico a continuació, perquè el filtratge de suc ha resultat més aviat escàs i hi he hagut d'afegir una mica de polpa passada pel túrmix. Però, tot i així, ha estat deliciosa untada sobre una llesca de pa torrat. També ha de resultar molt, pel contrast de gust, sobre una galeta salada.
Si en volem fer quatre o cinc pots mitjans, necessitem un quilo de taronges i 700 grams de sucre. Segons em va explicar Jaume Vilella, de Reus, hem de fer la gelea així:
Rentem les taronges i les eixuguem. Les pelem de tal manera que no tallem gens de part blanca. Tallem les pells en tires fines i les reservem. Tallem les taronges a trossos i les posem a coure afegint-hi un got d'aigua. Després de vint minuts de cocció filtrem el suc, el pesem i hi afegim la mateixa quantitat de sucre. Posem la barreja a coure durant cinc minuts. Després, hi afegim les pells i ho coem dos minuts més. Aboquem la gelea als pots de vidre i els tapem un cop s'hagi refredat. No cal posar els pots al bany maria, però tinguem en compte que la gelea no es conserva tant com la melmelada. 

I amb la salut daurada de la taronja oberta
amb els dits, amb les ungles, bàrbarament alegre!

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS. Coral romput