07 d’octubre 2010

UN SAC D'AVELLANES: 58,5 QUILOS

Avellanes Negreta. Duesaigües. Foto: © Paüls
¿Per què els sacs d'avellanes pesen 58,5 Kg? Ho explica Jordi Mariné Gallisà a la revista «L'Om» de Riudoms. Diu que aquest pes demostra la pervivència de sistemes de mesura, encara que poca gent en recordi l'origen. Manllevo del seu article: "Un sac d’avellanes pesa 58,5 Kg perquè conté exactament 144 lliures d’avellanes que, a raó de 400 grams la lliura, equivalen a 57,6 Kg. La resta, 900 grams, és el pes de la tara de la roba del sac."
¿Com es fixa el preu de l'avellana? A tant la lliura de gra. O sigui que cal saber el rendiment net de gra de cada sac. En l’avellana Negreta, majoritària al Baix Camp, se situa entre 66 i 72 lliures.
Aquí podeu llegir un relat sobre el procediment de "fer lliures":

"Et treuen una l'almosta d'avellanes de cada sac. I, dels trenta o quaranta sacs, en fan una senalla plena. Al laboratori, com si t'ho juguessis tot a les cartes, el comprador fa un grapat i tu en fas un altre. [...] Entre els dos 288 grams, és a dir, 144 grams cadascú. Després, amb la maça, anar picant, una a una. Has de vigilar que no te'n fotin cap. Se les amaguen dins el puny de la camisa, o de la màniga del guardapols, veus?, porten un guardapols amb mànigues llargues per fotre't. Els grans d'avellana que has picat es pesen en una balanceta. Normalment, ja t'ho dic ara, la tenen desafinada al seu favor sense que te n'adonis ni hi puguis dir res. Paciència. El que dóna es divideix per dos. I el resultat que et surt, que sentiràs que en diuen lliures, serveix per calcular el que també en diuen rendiment. I amb el rendiment, i el preu que els dóna la gana, acabes sabent el que cobraràs."
ANDREU SOTORRA. La filla del ral·li