11 de març 2024

EL CONTE 'LA SIRENA DE LA FONT', A DUESAIGÜES

Contaconte a l'Escola Puigmarí
Duesaigües, 4-III-2024

Sessió contacontes i taller de comprensió oral amb els alumnes de l'Escola Puigmarí de Duesaigües. La mestres Elena i Marisol els posen en antecedents del que farem i han creat expectatives lectores. Avui el regal és el conte La sirena de la font, il·lustrat per Teresa Llorach, publicat dins el recull Contes de Vilaencanteri, del col·lectiu literari Reusenques de Lletres.

El conte va de pescadors, de pesca d'arrossegament, de solidaritat, de la cooperació per superar dificultats. Ens traslladarem amb les paraules al port de Cambrils. Potser pescarem i tot. 

Sempre a tocar de la pica,
no camino mai per terra;
porto un collaret negre
i ploro a llàgrima viva
Portem materials preparats amb l'objectiu que l'auditori interactuï en la història del conte La sirena de la font. El parament i els objectes atreuen els infants, en primer lloc per la novetat, després perquè els expliquem que els aplicarem en algun moment del conte. 
 
A les xarxes: peixos, crustacis i cefalòpodes!
El centre d'interès és els tipus d'animals que entren a les xarxes d'arrossegament de les barques: peixos, crustacis i cefalòpodes. La mestra Elena ha explicat amb tanta gràcia què són els cefalòpodes que els petits van repetint el nom i se'l fan seu. Fem prospecció de quines cançons infantils saben. N'assagem set, però proposo que en triïn només dues, que ja saben que aniran una gairebé al començament del conte i l'altra al desenllaç.

Llàgrimes de la sirena
reconvertides en un joc de boles de l'alfabet

La història transcorre al port de Cambrils quan els pescadors troben a les xarxes una criatura de sirena ferida. Mentre es recupera, es vol quedar a la font. Els infants del poble li ensenyen a parlar amb cançons. Neix l'amistat i quan comencen a entendre's, la sirena els explica el secret del collaret de perles negres que porta al coll. 

La sirena es banya als dipòsits d'aigua municipals i aconsegueix que l'aigua del poble torni a ser potable. Per celebrar-ho, ha arribat un vaixell carregat i els patrons han escrit el seu nom a les veles. I s'han repartit els peixos dolços de les xarxes! 

Per saber-ne més: