De l'exposició 'Tots som grecs', a La Pedrera |
Barceló va començar a crear amb fang l’any 1994 durant la seva estada a Mali, quan una època de tempestes de vent cobria de pols els seus treballs de dibuix i pintura. Sense poder treballar a l'aire lliure, va interessar-se per la ceràmica tradicional que fan les dones dogones. D'elles va aprendre l'art de mesclar l'argila amb la palla, els excrements d'animals i les restes esmicolats d'altres ceràmiques, i també a coure les peces en forns de llenya.
De l'exposició 'Tots som grecs', a La Pedrera |
A partir de 2008 a Vilafranca de Bonany (Mallorca) comença a treballar en una bòbila i desenvolupa el llenguatge propi transformant i recreant temàticament el fang tot d'atuells tradicionals com ara gerres, plats, ribells, àmfores o maons amb incrustacions botàniques i zoològiques, perforacions i cisellats, doblecs i pintures. Ha creat en tallers ceràmics especialitzats a Les Rairies (França) i a Vietri sul Mare (Itàlia) on va desenvolupar durant sis anys l'encàrrec més ambiciós: els mosaics del miracle de la multiplicació dels pans i els peixos i el de la conversió de l’aigua en vi, a la capella del Santíssim de la catedral de Mallorca.
De l'exposició 'Tots som grecs', a La Pedrera |
L’exposició a La Pedrera traça un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes fins a la producció actual. La mostra, amb quasi una vuitantena de peces (de les gairebé quatre mil que l'artista ha creat), es complementa amb més d'una quinzena de pintures i alguns quaderns relacionats amb les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze emplaçada al celobert central de l'edifici.
Diversos audiovisuals documentals enriqueixen l'experiència expositiva. A més, al voltant de l'exposició s'ha programat un extens i selecte programa d'activitats al voltant de l'exposició.
Oberta fins al 30 de juny.