12 de març 2024

EXPOSICIÓ 'TOTS SOM GRECS' DE MIQUEL BARCELÓ. A LA PEDRERA

De l'exposició 'Tots som grecs', a La Pedrera
Aquest matí plou i els carrers i les botigues del Passeig de Gràcia estan buides, però hi ha cua per entrar als espais expositius de la Fundació Catalunya La Pedrera, on accedim amb visita concertada. Guadirem de la retrospectiva més completa de la ceràmica de Miquel Barceló (Felanitx, Mallorca,1957), creador reconegut internacionalment, que destaca per la seva intensitat visceral i ahora més reflexiva del panorama artístic contemporani. S'hi mostren uns treballs excepcionals, que es vinculen a la resta de la seva obra, plena de referències culturals, des de les pintures rupestres fins a l’art contemporani i la literatura de tots els temps (ha il·lustrat la Divina Comèdia de Dant, Faust de Goethe i La transformació de Kafka.)

«La ceràmica és la pintura amplificada. El procés de cocció: 
petrificar el que era tou (com ara la pintura) ho revesteix de 
rellevància. La ceràmica és la mare de la pintura.» 
Miquel Barceló

Barceló va començar a crear amb fang l’any 1994 durant la seva estada a Mali, quan una època de tempestes de vent cobria de pols els seus treballs de dibuix i pintura. Sense poder treballar a l'aire lliure, va interessar-se per la ceràmica tradicional que fan les dones dogones. D'elles va aprendre l'art de mesclar l'argila amb la palla, els excrements d'animals i les restes esmicolats d'altres ceràmiques, i també a coure les peces en forns de llenya.

De l'exposició 'Tots som grecs', a La Pedrera

A partir de 2008 a Vilafranca de Bonany (Mallorca) comença a treballar en una bòbila i desenvolupa el llenguatge propi transformant i recreant temàticament el fang tot d'atuells tradicionals com ara gerres, plats, ribells, àmfores o maons amb incrustacions botàniques i zoològiques, perforacions i cisellats, doblecs i pintures. Ha creat en tallers ceràmics especialitzats a Les Rairies (França) i a Vietri sul Mare (Itàlia) on va desenvolupar durant sis anys l'encàrrec més ambiciós: els mosaics del miracle de la multiplicació dels pans i els peixos i el de la conversió de l’aigua en vi, a la capella del Santíssim de la catedral de Mallorca.

De l'exposició 'Tots som grecs', a La Pedrera

L’exposició a La Pedrera traça un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes fins a la producció actual. La mostra, amb quasi una vuitantena de peces (de les gairebé quatre mil que l'artista ha creat), es complementa amb més d'una quinzena de pintures i alguns quaderns relacionats amb les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze emplaçada  al celobert central de l'edifici.

Diversos audiovisuals documentals enriqueixen l'experiència expositiva. A més, al voltant de l'exposició s'ha programat un extens i selecte programa d'activitats al voltant de l'exposició.
Oberta fins al 30 de juny. 

Performance 'Pas doble' a la Fondation Beleyer. Amb Miquel Barceló i el coreògraf Josef Nadj.
Espectacle estrenat al Festival d’Avinyó, 2006