18 de març 2024

EXPOSICIÓ 'LA CÀMERA DOMÈSTICA', AL KBR

La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (1880-1936)
Foto: © Antoni Rosal Grelon, 1910-1920 
(ANC). Fons de l'autor a Sant Cugat del Vallès
Des de finals del segle XIX i fins a l’esclat de la guerra civil, va néixer i es va desenvolupar amb força una cultura fotogràfica amateur i popular a Catalunya. Tinc fotos minúscules dels meus pares infants (en esclatar la guerra tenien 9 anys) fetes amb càmeres de fotògrafs familiars. Va suposar la primera vegada en la història que una persona podia representar l'entorn sense dependre de coneixements artístics ni tècnics.
L'exposició La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (1880-1936) que hem vist a la Fundació MAPFRE revisa aquest fenomen parant atenció a una selecció de temes i motius visuals recurrents en aquest període. Permet comprendre qui va practicar la fotografia com a afició i com els fotògrafs aficionats va constituir una tipologia de llenguatge donant relleu als trets socials i culturals específics. Imatges majoritàriament col·lectives que es converteixen en documents que aporten informació de la societat catalana en l'àmbit privat i en relació amb fenòmens col·lectius de l'època. 
Podem veure que les fotografies en paper, les màquines i el material complementari d'aquella època han sobreviscut als seus usuaris. No podem assegurar que les fotografies que hem fet avui pervisquin tant, conservades en arxius digitals.

Oberta fins al 12 de maig del 2024.