13 de novembre 2023

LLIBRES D'UN SOL FULL, DE NENÉ

Versos del poemari  Desfici de mar
Cant V 'El camí és la meta'

—¿Hi ha llibres d'un sol full? 
—Sí. 
—¿La coberta i 'el full' poden ser de cartró? 
—De cartró, de roba, de plàstic transparent, de fusta, de làmina de metall...
—¿I el cartró pot ser recuperat de les capses que els botiguers deixen al carrer? 
—Seria del tot sostenible, sí. 
 
L'artista Marc A. Pérez Oliván (Nené) té inèdits una seixantena de llibres d'art d'un sol full. Llibres objecte exclusius que es transformen en escultures desplegables que consten d'una pintura seva a la coberta i, a mode de portadella, els versos cal·ligrafiats que han inspirat el dibuix. L'evidència del suport —cartró reciclat— sobta per la transgressió sense complexos de l'autor que ha optat, per aquesta banda, per l'art pobre. 
Si bé és cert que el material interacciona amb el contingut i provoca un diàleg inesperat, el dibuix, la pintura i l'alfabet polisèmic són els mateixos que l'autor abocaria sobre un suport tradicional de paper o de tela de grans dimensions, com acostuma a fer. 
El llibre d'un sol full que m'envia fotografiat l'autor, amb permís per difondre'l en primícia, s'inspira en uns versos meus del recull Desfici de marEl perfil del cos superior d'una dona mig girada d'esquena acull el cel, el mar i un vaixell amb vela desplegada sobre un fons verd gespa. Dona natura, dona viatge. Dens de contingut simbòlic, preciós de forma. 
No sé si aquesta peça és una de les nou que l'autor ja ha exposat de la seixantena que té acabades. El gruix de la sèrie no s'ha fet pública, ja que l'autor havia preparat el projecte per presentar-lo a Montbriart d'enguany i la salut li ho va impedir. Esperem que ben aviat pugui mostrar aquests treballs excepcionals i assequibles.

© Nené. Llibres d'un sol full.
Veïnatge amb la il·lustració d'uns versos
de Miquel Martí i Pol
 

***