16 de juliol 2023

VIATGES 2.0, VIATGES I LITERATURA

Cliqueu la imatge per accedir al blog
"Que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven
 i vagis a ciutats a aprendre dels que saben."
KONSTANTINOS KAVAFIS. Versió de Carles Riba
 
Viatges 2.0 és el blog de viatges i literatura de Maria del Pilar Cabrerizo, filòloga, escriptora i viatgera apassionada. Els recorreguts que explica l'autora no passen per la visita típica i la gastronomia  de postal. L'autora és una viatgera d'experiències amb l'actitud de descoberta tranquil·la, que comparteix els viatges a la xarxa, per mostrar el que ha après, amb voluntat informativa. 
 
Per exemple, en el darrer apunt 'Andorra, dues experiències d'alçada' (15-5-2023), no va a comprar a Andorra, sinó que l'impuls primer és assistir a l'espectacle anual del Circ du Soleil i, també explica on para el bus que porta a l'inici del camí per circular pel nou pont tibetà de Canillo i avisa que cal tornar pel mateix pont, per si algú es retira quan sàpiga que fa 603 metres de longitud, un metre d'ample i és a 1875 metres d'alçada. Preveient, potser, que algun viatger tingui vertigen o bé hagi interioritzat allò de Lo somni, de Bernat Metge: "Trenca lo pont per on éts passat, / en manera que no et sia possible retornar."

Viatges 2.0 és un blog de viatges que té en compte la literatura, sense exhaustivitat, que ha generat l'espai. En el recorregut sempre s'hi troba un referent geoliterari, com en aquest apunt d'Andorra, on la cafeteria La caseta de xocolata de les Escaldes, ambientada per trobar-hi el Hansel i la Gretel, conte recollit pels germans Grimm. O la cloenda amb uns versos d'Esteve Albert (Dosrius, 1914 - Andorra la Vella, 1995).
 
Les etiquetes remeten a enllaços de punts tan allunyats o tan propers com Zimbàbue, Xile, Verona, Sofia, Montblanc o el Poblenou. Explicats amb la mateixa proximitat i precisió, sense evitar l'emoció. Segueixo i aprenc a Viatges 2.0, pel que té de servei públic i el recomano pel plaer de llegir el relat de la viatgera, encara que no tingueu previst viatjar.

"Vivim en la memòria, tement i sabent
que tota experiència serà sols el ressò
d’un instant que quasi no vam poder tastar."
JOSEP VALLVERDÚ. Pa de forment