09 de juliol 2023

'NESSUN DORMA', A LA SALA BECKETT

Nessun dorma
Autor i director: Eu Manzanares
Sala Baix. Sala Beckett, Barcelona
El dramaturg i director Eu Manzanares (Barcelona, 1985) ret homenatge a Nessun Dorma a dues generacions de dones de classe treballadora. D'una banda enfoca la història de la seva àvia, que en la postguerra anava de Santa Coloma de Gramenet fins als laboratoris clínics Grífols per donar sang a canvi d'un cistell de queviures. Fins que la van 'acomiadar', sense explicacions. I de l'altra, la seva mare que ha patit el presumpte benestar social, fent feines de neteja a cases particulars sense cap condició laboral.
La guspira de la necessitat d'escriure aquest text, diu l'autor, va sorgir quan va llegir el nom dels laboratoris com a patrocinadors del Gran Teatre del Liceu. La venjança de senyalar amb el dit arriba, doncs, amb la tercera generació. I connecta amb l'òpera Nessun Dorma, on l'heroi Calaf es venja de la princesa Turandot que l'ha rebutjat: All'alba vincerò! vincerò! vincerò!
 El muntatge, molt treballat, convertit en una ficció metateatral, teatre dins el teatre. L'obra es va perfilant amb tocs humorístics a mesura que una dramaturga novella—la tercera generació, ben alimentada, amb bona formació gràcies al treball esclau de la generació precedent— la va creant. S'expliquen tant l'autora com les persones implicades: la mare, l'àvia, personal del laboratori, el patrocinador de l'espectacle, la programadora del teatre. Però no descriuen els fets ni fan cap crònica. Teatre. Ficció amb un marcat caràcter social de reivindicació, de remarcar les humiliacions i, alhora, la dignitat de qui les ha entomades per sobreviure.  Bravo, per les interpretacions d'Anna Barrachina, Pepo Blasco, Queralt Casasayas, Tai Fati i Júlia Truyol. 9/10
 
 
*