27 de juny 2023

'IL·LUSTRÍSSIMES', AL MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA

L'exposició Il·lustríssimes ens permet reconèixer el mèrit de les dones que van ser ninotaires de professió, ben presents, encara que anònimament, en la vida quotidiana del segle XX a Catalunya. Van treballar amb molt pocs drets laborals reconeguts, però, malgrat tot, no van parar de dibuixar i van arribar a gestar una producció extensa, diversa i d'una gran qualitat. L'exposició mostra obres originals i editades de trenta-cinc il·lustradores vinculades a Catalunya per naixença o residència. 
El recorregut expositiu evoca una ciutat del segle passat amb tres àmbits on es podien adquirir aquestes edicions gràfiques: una llibreria, una papereria i un quiosc. Transitant pels carrers hi trobem botigues especialitzades (decoració, joguines, música, queviures i litúrgia), acadèmia de belles arts i d'idiomes, escola, cinema, biblioteca, on es troben les creacions d'aquestes artistes, agrupades, per tant, temàticament.
Gairebé la totalitat dels documents exhibits són del fons de dibuixos originals de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya; un conjunt de documents de gran valor. Una petita quantitat de documents provenen d'altres fons públics, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, de la Filmoteca Española, de col·leccions privades vinculades al Museu del Còmic i de les maeixes autores.

Oberta fins a l'1 d'octubre