|
Miracle de sant Andreu i l'incendi sufocat (fragment), 1400-1410
|
Lluís Borrassà (Girona, cap a 1360 - Barcelona, 1424-25) és un dels principals artistes del gòtic català, el cap del taller més productiu i influent de principis del segle XV. L'exposició
Lluís Borrassà. Els colors retrobats de la catedral de Barcelona reuneix per primera vegada després de 600 anys part de les pintures que Borrassà va realitzar per a la catedral.
|
Vestició de sant Pere Màrtir, 1414-1421 Col·lecció MNAC
|
Les anàlisis que s'han fet al MNAC de la trona del cor han
confirmat que l'artista la va policromar amb blau lapislàtzuli, el
color més car i apreciat de l'epoca. Es presenten en aquesta mostra les dues taules que la Generalitat va adquirir l'any 2020 a petició del MNAC i que es van localitzar al mercat d'art. Es poden veure també altres taules disperses en col·leccions privades i en altres museus, com ara el Museo Nacional del Prado o el Museu Episcopal de Vic, la majoria de les quals poc conegudes pel públic.
A més de col·laboradors i aprenents, alguns pintors com Borrassà van tenir esclaus artistes al seu obrador. A l'exposició s'exposa el contracte de compravenda de Lluc, l'esclau d'origen tàrtar que va treballar al taller del pintor.
La mostra incideix en temes com el funcionament d’un taller pictòric baixmedieval i l’ús de
models pictòrics, o el procés creatiu de Lluís Borrassà. I també afronta de quina manera les descobertes científiques poden descobrir falsificacions.
Exposició oberta fins al 2 de juliol.